NKS

A mondat, amit minden magyar hiphop rajongó elmondhat magáról, legyen szó bármelyik korosztályról: A kedvenc rapperem kedvenc csapata az NKS. A csapat, amely a magyar rap hajnala óta jelen van és megkerülhetetlen alapköve a hazai hiphop kultúrának. 2022-ben az NKS tízezres tömeg előtt lépett fel a Papp László Sportarénában 50 Cent előzenekaraként.

2023-tól pedig a csapat életében egy új fejezet indul, ugyanis a klasszikus DJ-MC felállást élő zenekarra cserélik és az ország egyik legkomolyabb ritmusszekciójával, az Irie Maffiából ismert Dési Tamás-Matus Péter duóval kiegészülve indulnak turnéra. Az NKS zenekar 1995-től a (Magyar underground hiphop kialakulása óta) meghatározó előadó Közép-Európában.

A “Magyar Rap válogatás 1” kazettán (1996) debütáltak 2 számmal, ami országos hírnevet hozott nekik. 1998-ban A “Fila Rap Jam 2.” –n (az ország legnagyobb hiphop tehetségkutató versenyén) 2. helyezést értek el. A “Fila Rap Jam 3.” -ban (1999) már zsűritagokként vettek részt. 2000-ben a Firmával közösen megalakították “Az Idő Urai” nevezetű formációt, ami 9 MC-ből és két DJ-ből állt. Ezekben az időkben indították útjára a “MIKROFON PARTY” elnevezésű freestyle battle rendezvényeket, ami vándorcirkuszként járta az országot. Ugyancsak a 2000-es évben szerepeltek a “Terorist? Records” gondozásában napvilágot látott EAST SIDE UNIA 2. válogatáslemezen. A kelet európai zenekarokat felvonultató kiadványon egyedül AZ IDŐ URAI – DIMENZIÓK c. számának készített remixet a híres cseh lemezlovas DJ WICH. A szóban forgó track-ben a csehek leghíresebb MC-jének tartott Orion is rappel.

Léptek fel több ízben Prágában, Brnoban és más cseh és szlovák városban is a kiadvány által felkeltett érdeklődés következtében.

2000-től 2007-ig rengeteg albumon közreműködtek a magyar rap szférában. Többek között BANKOS-RAPMOTEL, DJ Kool Kasko mixtape-jei, Bloose Brovaz kiadványok. Ekkoriban alakult meg a KRIMINAL BEATS label is. Olyan nemzetközi sztárokkal együtt léptek fel, mint pl: B-real, Funkdoobiest, Dialeted Peoples, Psycho Realm

2007-ben jelenik meg az „*****” c. nagylemez, amely nem várt hatással volt a hazai és külföldön élő magyar rap közönségre. A 2007-es hiphop.hu zenei díjátadón „-az év albuma” és „az év előadója” díjat is nekik ítélték meg, a 2008-as hiphop.hu díjátadón a „Garázsmenet” c. számukkal elnyerték „az év legjobb száma” díjat is.

2012-ben jött ki második albumuk, a TDI, majd 2019-ben a harmadik Mélyen a Város Felett címmel. Jelenleg a leghitelesebbnek tartott és az egyik legnépszerűbb csapatnak vannak elkönyvelve Magyarországon. Mára a műfaj teljes szakmai elismerésének örvendhetnek, napi szinten kérik ki véleményüket amatőr előadók, zenei producerek és tapasztalt zenészek.

Nos’ Chez-t (másnéven TURAN KHAN) kérte fel az Újpest FC szurkolótábora, hogy készítse el az egyesület himnuszát. A dal nagy feltűnést keltett. Ellentétes futball klubok szurkolói is elismerően nyilatkoztak a dalról, klipről melyben legendás focisták előadók is szerepeltek.

2019-ben megjelent, „Mélyen a város felett” című dupla albumuk, 2022-re kétszeres platina lemez lett.

NKS – Buda Libre
NKS – Vegyetek jót ha tudtok
NKS – Ég velem

Kapcsolat: Dobos Csaba
+36 30 687 1520
csaba@dubwise.hu


Posted

in

by

Tags: