Sena dagadub

Sena Dagadu 2002-ben, pont 20 évvel ezelőtt letévedt egy budai hip-hop klubba és egy barátja unszolására megragadta a szabad mikrofont. Ez egy meghatározó pillanat volt a magyar könnyűzene történetében, hisz a mikrofont azóta se tette le és a hazai popkultúra megkerülhetetlen figurája lett a ghánai-magyar énekesnő.

Sena 2003-as debütáló lemeze, a First One emblematikus lemeze lett a 2000-es évek első felének és hamarosan országosan ismertté tette az énekesnőt. Habár Sena azóta még 3 szóló lemezt csinált (2012 Lots Of Trees, 2017 Feathers, 2019 Wings) leginkább csapatjátékosként lett ismert. A Kamu, a Barabás Lőrinc Eklektric után az Irie Maffia énekesnőjeként dolgozott az elmúlt majd két évtizedben. A maffiával bejárták Tolnát-Baranyát meg vagy 15 más országot és várost New Yorktól Párizsig, Londontól Accráig.

Sena mind e mellett tudott nemzetközi karriert is építgetni, tucatnyi európai turnén van már túl többek között a francia Irie Ites kiadóval, DJ Vadimmal, valamint számos egyéb közreműködése jelent meg világszerte. Talán jelenleg legnépszerűbb a belga drum and bass DJ Murdockkal közös kollaboráció, mely leghallgatottabb magyar vonatkozású dal a Spotifyon. Sena egy igazi zenei kaméleon, minden nehézség nélkül belesimul az adott környezetbe, legyen az reggae vagy rockzene, disco vagy hip-hop, de nem okoz gondot gospelt énekelni egy pápai szent misén vagy duettezni Presser Gáborral. Sena a sok sikeres zenei tapasztalat ellenére nem egy hivalkodó típus, zenéjében igyekszik mindig a saját belső egységét megőrizni és a számára oly fontos üzeneteket közvetíteni.

Habár könnyűszerrel csavarja ujja köré a közönségét könnyed slágerekkel, számára a kihívást a mélyebb, meditatívabb, több figyelmet igénylő előadások jelentik. Ezért is hozta létre új formációját a Sena Dagadub-ot. A Sena Dub műsor az énekesnő meditatív, spirituális arcát mutatja meg. A jamaikai dub, a jazz fuvola és Sena füstös hangja egy igazán egyedi hangulatot teremt. Nem siet sehova, egyszerre változatos, de repetitív, megmutatja, hogy érdemes néha lelassulni és körülnézni ebben a végtelenül felgyorsult világban. Igyekszik elrugaszkodni a három perces dalok sémájától és szabadon engedni a zenét, amit manapság hajlamosak vagyunk aranykalitkába zárva tartani. Ezt mutatja be a trió 11 részes videó sorozata, a Ghana Live Sessions, amelyet Ghana utcáin vettek fel.

A formáció tagjai: Sena Dagadu – ének; Élő Márton – harsona, elektronika; Pásztor Ákos – fuvola

Videó Linkek

Ghana Live Sessions Episode 1 – Smith aka Come Alive
Ghana Live Sessions Episode 2 – All Eyes On Me
Ghana Live Sessions Episode 3- For the Man Dem ft Worlasi f
Ghana Live Sessions Episode 4- First One Dub
Sena Dagadub – Várkert Akusztik

Kapcsolat: Bartha Sára
+36 30 309 3571
sari@dubwise.hu


Posted

in

by

Tags: